Bodite obveščeni
zapri
Pri nakupi nad 50€ vam dostavo podarimo!

Product was successfully added to your shopping cart.

Sveti Nikolaj

Leto gre proti koncu in v zraku je čutiti nostalgijo po decembru. Čarobnem mesecu, polnem obdarovanj in druženja v krogu družine in praznovanja. Ne glede na to da zima že kaže zobe, december prinaša toplino v naš dom, prav tako pa nas ponese v obdobje otroštva, ko smo nestrpno pričakovali dobre može.

 

Pa ste vedeli iz kje izhaja Miklavž?

Sveti Miklavž, znan tudi pod imenom sveti Nikolaj se je rodil v tretjem stoletju, v majhni vasici  v današnji Turčiji. Njegovi  starši, ki so ga vzgajali v duhu krščanskih vrednot sta umrla, ko je bil še zelo mlad. Od takrat naprej je zanj skrbel stric. Upošteval je Jezusove besede, ki so govorile »prodaj kar si lastiš in daj denar revnim«. Z premoženjem, ki ga je podedoval po starših je pomagal revnim in bolnim. Svoje življenje je namenil  služenju Bogu. Sveti Nikolaj je kmalu postal znan po svoji dobrodelnosti in želji pomagati pomoči potrebnim, otrokom in ženskam ter mornarjem. Ker je živel v obdobju, ko so v Rimu preganjali krščanstvo je bil preganjan. Predvsem v času cesarja Dioklecijana in Galerija, pod Cesarjem Konstantinom pa je bil po nekaterih legendah Sveti Nikolaj celo zaprt. Po njegovi izpustitvi, je Nikolaj nadaljeval duhovništvo.

Družina svetega Nikolaja se je ukvarjala z pomorstvom, zato velja kot zaščitnik mornarjev in ribičev. Cerkve z njegovim imenom lahko pogosto najdemo predvsem ob pomembnih pomorskih poteh. Prav to velja tudi za Stolnico v Ljubljani, saj je bila Ljubljanica včasih pomembna  plovna reka.

Nikolaj naj bi se rodil v bogati  družini, vseeno je upošteval Jezusove  besede in je svoje premoženje in bogastvo razdajal revnim. V mnogih državah, predvsem v osrednji Evropi je sveti Nikolaj  eden izmed treh dobrih mož, ki nas obdarujejo in sicer ponoči iz 5. na 6. december, na njegov god.

Ena izmed zgodb pripoveduje, kako je zlobni mesar med hudo lakoto zvabil tri majhne otroke v svojo hišo, kjer jih je nato ubil.  Posmrtne ostanke pa pospravil v sod, da bi njihove ostanke nato prodal kot pršut. Nikolaj je obiskal kraj, da bi poskrbel za lačne. Videl je mrtve otroke in jih oživel tako, da je naredil križ.

V 19. stoletju se je skoraj po vsej Sloveniji razširilo Miklavževanje.  Videz Sv. Nikolaja je v svetlih barvah. Oblečen je v dolgo belo haljo, čeznjo pa nosi mašni plašč, seboj nosi  zavito palico in cerkveno kapo. Miklavž prav tako nosi  dolgo brado in ima bele rokavice. V današnjih običajih se mu pridružijo tudi zlobni hudiči oziroma parkeljni in angeli, ki mu pomagajo na obiskih na domu. Miklavž otroke obišče tudi na domu in jih povpraša koliko so bili pridni v preteklem letu. Otroci si obiske Miklavža zapomnijo za vse življenje.

Oglejte si našo ponudbo za pustne kostumebrade, lasulje in krila za angelčke.

Lepe decembrske dni vam želi ekipa BAL.