Bodite obveščeni
zapri
Pri nakupi nad 50€ vam dostavo podarimo!

Product was successfully added to your shopping cart.

Mistična bitja slovenskega izročila

Parkelj, včasih znan tudi pod domačimi imeni kot hudiček, vražiček, rogač, parkln in šteglebic, je ikonična figura slovenskega ljudskega izročila, tesno povezana z Miklavževim pohodom. Ta lik, izvira iz srednjeveških predstav hudiča, predstavlja hibrid med človekom in kozo, ki ima svoje korenine v številnih pokrajinah Slovenije, kjer je poznan pod različnimi imeni.

Izvor Parkeljna:

Parkelj izhaja iz pripovedk, kjer so se duhovi prednikov vračali na zemljo. Prvi zapis o parkljih sega v 11. stoletje, kjer so predstavljali zle duhove. Sprva so bili ločeni od krščanskega pojmovanja hudiča, vendar so s časom postali del krščanske folklore kot spremljevalci svetega Miklavža. V 17. stoletju se je oblikovala jasna povezava med parklji in Miklavževo ekipo.

Maskiranje in Simbolika:

Našemljeni fantje, nasledniki nekdanjih moških združb, so preko maskiranja v parklje poosebljali in odganjali zle duhove, s čimer so prinašali blagoslov in srečo. S prihodom krščanstva so parklji dobili novo vlogo - postali so spremljevalci dobrosrčnega Miklavža in kaznovalci porednih otrok, njihova podoba pa je bila oblikovana po srednjeveški likovni umetnosti.

Maska in Podoba Parkeljna:

Parkeljni so ohranili svoje starodavno izročilo v maskah in oblačilih. Njihova naličja, različna od kraja do kraja, so bila izdelana iz kožuhov, vreč, in drugih materialov, pogosto okrašena z živalskimi rogovi, smrekovimi storži ali drugimi elementi. Običajen kosmat črn kožuh, dopolnjen z repom, je bil standard, prav tako pa so bili del opreme kravji zvonci in verige. Značilna je tudi grba, pogosto z dvema palicama in otroškim škornjem, ki ustvarja vtis otrok v košu.

Kulturna Vloga in Spremembe:

Parkeljni, ki so sprva prinašali zgolj blagoslov, so se s prihodom krščanstva preoblikovali v podobo hudiča. Njihova tradicija, kljub poskusom zatiranja, je ostala trdno zasidrana v slovenski kulturi, predstavljajoč pomemben del ljudskega izročila in identitete.

Skozi stoletja so parkeljni ohranili svojo enigmatično prisotnost v slovenskih običajih, simbolizirajoč boj med dobrim in zlim, ter služijo kot opomnik na bogato in raznoliko kulturno dediščino Slovenije.