Bodite obveščeni
zapri
Pri nakupu nad 50€ vam podarimo brezplačno dostavo.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kako praznujemo novo leto po svetu?

Novo leto predstavlja nov začetek in nove cilje. Običajno za seboj pustimo stare navade, naredimo celoletni prerez kaj smo počeli, dosegli, uspeli. Tudi novi upi so značilna novoletna občutenja. Običaji na novo leto se razlikujejo od države do države. Vsi imajo pa skupen cilj: pustiti za seboj slabo in priklicati dobro. Svež začetek – nove dogodivščine. Kakšne novoletne zaobljube pa navadno sprejmete vi? Zanimivo je kako se novega lotimo po različnih krajih sveta. Preberite si vraže in običaje, ki jih ljudje počnemo za novo leto.

Da začnemo z nenavadnim slovenskim običajem: na prvega januarja jemo svinjino, perutnina pa je odsvetovana. Zakaj? Ker vraža veli, da svinje tiščijo naprej, kokoši pa praskajo nazaj.  Jedilniki so torej prilagojeni, če seveda verjamemo v gibanje živali in napovedovanjem leta. Poleg jedilnika pa je znano tudi reklo o prvem obisku po novem letu. Po silvestrovanju naj bi prag prestopil najprej moški. Če bo prva prag prestopila ženska, bo hiša imela celoletno nesrečo.

Kako pa je drugje?

Poudarek je predvsem na jedeh za katere se verjame, da prinašajo izobilje in srečo. Oblika ali barva hrane naj bi spominjala na denar, zlatnik. V Španiji in Mehiki ob novem letu jedo grozdje. Za vsak udar zvona po eno grozdno jagodo. Vsaka jagoda predstavlja en mesec sreče in blaginje.  Grki se radi poslužujejo igranju iger s kartami, ki naj bi bile tudi dober pokazatelj kakšno leto jih čaka. Splošni rek pa pravi, da če na novega leta dan vstanemo zgodaj, bomo zgodaj vstajali celo leto in obratno.

Ugodne finančne razmere tako prinašajo tudi listi zelja, leča in vse sladice, ki so okrogle oblike. Bolj osebne želje pa izpolnjuje – ne boste verjeli – barva spodnjega perila, ki ga oblečemo na silvestrski  večer. Rdeče spodnje perilo prinaša ljubezen, rumena barva spodnjega perila pa srečo v kariernih podvigih.  Pri nas pa se za novo leto oblačimo v pustne kostume za angele, hudiče in tudi dedek Mraz ne sme manjkati.

Ogenj prav tako velikokrat simbolizira različne praznike. Tudi na silvestrovo je element ognja prisoten. Predvsem v Ekvadorju in Panami, kjer za novo leto napolnijo strašila ali lutke s papirjem in jih zažgejo.

Zanimivi liki so Danci, ki ob polnoči iz stola skočijo v novo leto, drug dan pa neuporabne kose posod in krožnikov razbijejo in vržejo v vrata svojih družinskih članov ali prijateljev. Seveda, za srečo.

Katerih se boste letos polotili vi?

V vsakem primeru vam želimo veselo praznovanje, ki vam bo odneslo pretekle skrbi in prineslo nove radosti.