Bodite obveščeni
zapri
Pri nakupu nad 50€ vam podarimo brezplačno dostavo.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kdo so najbolj priljubljeni decembrski možje?

Sveta trojica ali bradati možje, ki naše otroke spravljajo v veselje so priljubljeni liki, ki ne gredo nikoli iz mode. Pri nas so vsi trije prisotni že več kot desetletje. Pred Božičkom smo imeli samo Miklavža in dedka Mraza. Miklavž oziroma Sveti Nikolaj obdaruje na začetku decembra, bolj natančno na dan 6. December. Dedek Mraz pa na nastopi na novega leta dan. Božiček nas pa obišče nekje vmes in sicer iz 24. na 25. decembra. Pa jih poznamo, vemo kdo so ti dobri decembrski možje dedek Mraz, Božiček in Miklavž?

Miklavž ali Sveti Nikolaj

Miklavž ima god na 6.december. Darila v hišo pridejo  na noč iz petega na šestega. Miklavž in njegovo obdarovanje prihaja iz cerkvenih verovanj. Sveti Nikolaj naj bi bil bogato rojen Grk rojen v tretjem stoletju našega štetja. Ker je bila njegova družina dobro preskrbljena,  je svojo dediščino nesebično razdelil med revne. Ta radodarna gesta ga ohranja 'živega' še danes. Videz Sv. Nikolaja je v svetlih barvah. Oblečen je v dolgo belo haljo, čeznjo pa nosi mašni plašč, seboj nosi  zavito palico in cerkveno kapo. Seveda ima dolgo brado in bele rokavice. V današnjih običajih se mu pridružijo tudi spremljajoči liki kot do hudiči oziroma parkeljni in angeli, ki mu pomagajo na obiskih na domu. Miklavž otroke obišče na domu in jih povpraša koliko so bili pridni tekoče leto. Otroci si te obiske zapomnijo za celo življenje.  Oglejte si našo ponudbo za pustni kostum, brado ali lasuljo.

Božiček

Božiček je zadnji izmed treh možev, ki se nam je v Sloveniji pridružil pred dobrimi dvajsetimi leti. Pred tem smo poznali samo Miklavža in dedka Mraza. Božiček tako kot Miklavž hodi po hišah in pušča darila za pridne otroke. Za razliko od Miklavža se ne pokaže. Vraže govorijo, da do hiše pride na svojih saneh, ki jih poganjajo jelenčki. Ko parkira svoje vozilo pa se po dimniku spusti v hišo, poišče božično jelko in pusti darilo. Naloga otrok pa je, da mu na vidnem mestu pustilo kozarec mleka in piškote, da se okrepča. Saj bo le tako lahko v eni noči raznosil vsa darila.

Dedek Mraz

In tu je še priljubljen dedek Mraz, ki nas obišče po novem letu. Dedek Mraz ima sovjetske korenine. Njegova podoba se je poenotila po nekaj letih po zaslugi Maksim Gasparijevih prazničnih razglednicah. Prvič se je pojavil ob praznovanju novoletne jelke v poznih štiridesetih prejšnjega stoletja.  Sicer pa Dedek Mraz nastopa kot pravljični lik v igri ruske pisateljice. Tudi on obdari pridne otroke in jim nariše nasmeh na obraze.

Menimo, da ni važno koliko in kdo njih obišče naše domov, najbolj pomembno je, da v dom prinese veselje in navdušenje. Za urjenje otroške domišljije lahko v naši spletni trgovini naročite kostume in dodatke s katerimi boste enostavno odigrali katerega izmed treh decembrskih. Lepe decembrske dni vami ekipa Bal želi!