Bodite obveščeni
zapri
Pri nakupu nad 50€ vam podarimo brezplačno dostavo.

Product was successfully added to your shopping cart.

Božična noč

Božično noč je treba po starem verovanju prebedeti. V hiši je morala ta večer svetiti vsaj ena svečka. Če je luč ugasnila je bilo to slabo. Vera pravi, da je v sveti noči odprto nebo. Božični praznik je praznik, ki naj bi ga vsakdo spoštoval. Vsako delo je tega dne prepovedano.

V tem večeru so skrite želje, da na svetu ne bi bilo vojn, da ne bi bilo lačnih in nesrečnih ljudi. Prostor naj bi ostal samo za prijateljstvo in lepe želje. Božič naj bi prinesel  veselje vsem ljudem. V vaseh je bila navada, da so vaščani o božiču obdarjali vaške berače. Obdarili pa so tudi svoje otroke. Najbolj so se otroci razveselili, ko je na sveti večer mati vstopila v sobo s polnim jerbasom, košaro orehov in lešnikov in jih stresla na tla. To je bilo edino darilo, ki ga je prinesel Božiček.

Polnočnica je slovenska maša v božični noči. Pot do cerkve ob baklah je bil svečan dogodek. Na okoliških hribih so goreli kresovi. Vse hiše so bile razsvetljene, v vsaki je gorela svečka. Pri cerkvah so zadoneli zvonovi. Koledovanje je bilo ponekod navada revnejših otrok. Ob najslovesnejšem trenutku je zadonela najlepša božična pesem Sveta noč. Ob polnočnici je bilo treba zelo hiteti domov. Tisti, ki je bil prvi doma, je bil potem vse leto zdrav in vse delo mu je šlo zlahka od rok.

Ko so ljudje prišli od polnočnice, so jih v topli hiši čakali potica, božični kruh in druge božične dobrote. Prava stara slovenska potica je pečena v okroglem, rebrastem modelu s tulcem v sredini. Tudi današnji čas, ki je razvrednotil toliko vrednot, potici ni odvzel njenega prazničnega statusa. Slavna slovenska potica, je povita v zapeljive kroge, napolnjena z orehi, lešniki, skuto, makom, medom, smetano ali ocvirki, je nepogrešljiva praznična jed. Potica je slovensko ljudsko pecivo, eden od simbolov naše dežele.

Čarovnice so imele v božični noči največjo moč.   V vsem božičnem času so jadrale na metlah po  zimskem nebu. Tudi streljanje je starodavno  obrambno dejanje. Po ljudski veri pokanje  odganja  bese, čarovnice in vse vrste duhov, ki  se bojijo hrupa. Po božičnih vaseh so na božično  noč streljali s puškami, s katerimi so poleti streljali  v nevihtne oblake. Na božični večer so sekali  drva.  Trušč, ki je nastal ob sekanju drv, je  prestrašil zimske demone. Na nebu so se na  božično noč dogajali čudeži. V  sveti noči je bilo  mogoče razumeti govorico živali, postati neviden,  poklicati vraga, najti zaklad, ugibati o prihodnosti.

Sveta noč je bila tudi čas za pogled v prihodnost. Dekleta je zanimalo predvsem, če bodo v prihodnjem letu dobile ženina in kakšen bo.  Naši predniki so natančno opazovali nebo  v sveti noči. Skrbela jih je letina, v prihodnjem letu, zato so jih izkušnje narekovale marsikatero napoved. Na ta dan tudi ni smelo deževati, saj je to pomenilo pomankanje krme v pomladnih dneh.

Na božični dan družina potrebuje praznični mir. Ekipa BAL vam želi lepe in  mirne  praznike, da bi okrepili in oplemenitili družinske, prijateljske in vsakovrstne medsebojne odnose.