DENARNICE DENARNICE
Prva denarnica je bila izdelana leta 1690, ko so v državi Massachusetts izumili prvo papirno valuto. Narejena je bila iz konjskega in kravjega usnja. Imele so samo en žepek za shranjevanje.
KRESNIČKE KRESNIČKE
V otroštvu se otroci največkrat veselijo poletnih večerov zaradi kresničk. Zelo težko je ujeti te svetleče žuželke. Kaj sploh so kresničke? To so male ljubke žuželke. Ponoči svetijo. Kresnička proizvaja encim luciferazan, ki pretvori aromatično snov luciferin v sorodno zmes. Ta odda svetlobo, ki je lahko rumene, oranžne in zelene barve. Še vedno ni znano, zakaj kresničke prenehajo svetiti, ko jih ulovimo. So male leteče prinašalke veselja.
Praznovanje velike noči Praznovanje velike noči
Velika noč je praznik, ki je zelo razširjen med ljudmi. Praznujejo ga namreč velike množice ljudi, tudi tisti, ki so neverni. Tradicionalno praznovanje in ohranjanje dediščine je globoko zakoreninjeno tudi v slovenski narod. Simbolično se na dan velike noč spominjamo vstajenja in trpljenja Jezusa Kristusa. Originalno je velika noč krščanski praznik, predvsem katoliški.
3 razlogi ZA pustovanje 3 razlogi ZA pustovanje
Vsako leto nas preseneti kako čas hitro beži. In že je tu pustno rajanje s katerim preženemo zimo in prikličemo tople in daljše sončne dni. Naj vas letos ne prehiti! Preberite si tri čudovite razloge zakaj je dobro praznovati pust. S našimi tremi razlogi boste komaj čakali, da se priprave na pust začno.
Kdaj je pust 2019? Kdaj je pust 2019?
Priznajmo, da vsako leto znova razpravljamo in razmišljamo na kateri datum pride prihajajoči pust. Znano je, da se pustni teden vsako leto dogaja na drug datum. Da je temu tako, je 'krivo' lunino gibanje. Ko vam razkrijemo kakšna je formula za določitvijo pusta, si boste za vedno zapomnili kdaj nastopi naslednji veseli praznik.
Zakaj obožujemo lasulje? Zakaj obožujemo lasulje?
Juhu, pust bo kmalu tu! Kot vsako leto smo tudi letos pripravili ogromno pustnih kostumov, mask in lasulj, da bomo lahko pustovali po svoji meri. Tokrat smo se osredotočili na pomen lasulj.
Pustni kostumi in izbira mask Pustni kostumi in izbira mask
Vsako leto znova nastopi pust širokih ust! Vsakič znova se mi in naši najmlajši navdušeno odločamo o pustnem kostumu, ki ga bomo nosili. Da ga bomo nosili s ponosom in veseljem smo za vas pripravili pestro izbiro kostumov za otroke in odrasle.
Pustna praznovanja po Sloveniji Pustna praznovanja po Sloveniji
V Sloveniji je nekaj krajev, ki izstopajo po pustovanju. Najbolj znano slovensko mesto, ki praznuje pust je Ptuj. Ptuj organizira velik pustni sprevod, zabave za otroke, obrobne dogodke. Celotno mesto diši po sveže pečenih krofih, vse skupaj pa spremljajo glasni kurenti. Kurenti so od decembra 2017 dodani na uradni UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Zato so postali zaščitni znak ptujskega rajanja. Poleg kurentov pa se na karnevalu zvrsti veliko drugih pustnih šem. V kakšen pustni kostum boste pa vi skočili?
Slovenske šege ob najdaljši noči v letu Slovenske šege ob najdaljši noči v letu
Zadnji dan v letu goduje papež Silvester, zato se večer njegovega praznika imenuje silvestrovo. Včasih je bil zadnji večer v letu podoben prvemu svetemu večeru. Praznovali so ga v krogu družine, pokropili in pokadili so domačijo, na mizo je gospodinja položila božični kruh. V hiši naj bi gorela vsaj ena svečka in družina se je zbrala ob božični mizi. Bučnih novoletnih zabav slovenska vas ni poznala. Hiša je morala biti čista. Ljudje so se na zadnji dan in večer v letu postili, enako kot dan pred svetim večerom.
Božična noč Božična noč
Božično noč je treba po starem verovanju prebedeti. V hiši je morala ta večer svetiti vsaj ena svečka. Če je luč ugasnila je bilo to slabo. Vera pravi, da je v sveti noči odprto nebo. Božični praznik je praznik, ki naj bi ga vsakdo spoštoval. Vsako delo je tega dne prepovedano.
Nepozabni božič Nepozabni božič
Veseli december trka na vrata! Šele takrat se zavemo kako hitro mine leto. Vsi izzivi in preizkušnje se združijo v celoto s katerimi ovrednotimo naše leto. Običajno zmotno mislimo, da se smo se zataknili na mestu. Pa vendar ne pozabimo, da je ključ v malenkostih. Z majhnimi koraki se vedno pomikamo naprej. Vsak december ugotovimo koliko pomenita prijateljstvo in družina. Tudi letos si lahko ustvarite nepozabne decembrske trenutke.
Kdo so najbolj priljubljeni decembrski možje? Kdo so najbolj priljubljeni decembrski možje?
Sveta trojica ali bradati možje, ki naše otroke spravljajo v veselje so priljubljeni liki, ki ne gredo nikoli iz mode. Pri nas so vsi trije prisotni že več kot desetletje. Pred Božičkom smo imeli samo Miklavža in dedka Mraza. Miklavž oziroma Sveti Nikolaj obdaruje na začetku decembra, bolj natančno na dan 6. December. Dedek Mraz pa na nastopi na novega leta dan. Božiček nas pa obišče nekje vmes in sicer iz 24. na 25. decembra. Pa jih poznamo, vemo kdo so ti dobri decembrski možje dedek Mraz, Božiček in Miklavž?